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Constitution of India, 1950—Art. 226—Industrial Disputes 
Act, 1947— S. 25-F— Termination of services of a daily wage employee 
by way o f retrenchment:—Management paying retrenchment 
compensation—Labour Court holding that adequate retrenchment 
compensation not paid to workman— Workman worked only 26 days 
in a month— Whether average monthly salary was to be divided by 
26 or 30—Interpretation— Working days always taken as 30 in a 
month—Compensation calculated and paid to the workman is correct— 
No violation of S. 25-F of 1947 Act—Petition allowed and findings 
of Labour Court set aside.

Held, that the Labour Court has fallen into error in holding 
that the adequate retrenchment compensation of 60 days has not been 
paid and that the average monthly salary was to be divided by 26 
and not by 30 as the workman has to work only 26 days to earn his 
monthly salary. We are afraid the interpretation is not logically 
acceptable. The perusal of Clause (a) of Section 25 would show that 
the workman has to be given one month’s notice in writing or is to 
be paid in lieu of such notice. Admittedly, the workman had been paid 
a sum of Rs. 1898 as wages for one month in lieu of the notice and 
that one month shall have to be read as 30 days and not 26 days. 
We are not impressed by the methodology adopted by the Labour 
Court. Apart from this, the rule for calculating retrenchment 
compensation is that 15 days average pay for every completed year 
of continuous service shall be computed while calculating the 
retrenchment compensation. This would obviously mean that half of 
month shall be taken into consideration for each completed year of 
continuous service. There is no logic that this period 15 days shall be 
taken from 26 days. Apart from this, any part thereof in excess of six
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the months would also mean each month comprised of thirty days and 
not that six months shall be computed by calculating 26 days in a 
month. We do not accept the computation adhered to by the Labour 
Court. The factual status has been clearly indicated by the management 
as to how the retrenchment compensation has been calculated.

(Para 9)

Kamal Sehgal, Advocate, for the petitioner. 

Rajesh Sharma, Advocate, for respondent No. 2. 

JUDGEMENT

J. S. NARANG, J.

(1) The management has questioned the award, dated 21st 
May, 2004, made by the Labour Court, Hisar, answering the reference 
in favour of the workman to the effect that the termination of the 
services of the workman was neither in order nor justified, therefore, 
he is entitled to reinstatement with continuity of service and all other 
consequential service benefits alongwith 25% back wages.

(2) The facts to be noticed are that the workman was employed 
as Peon-cum-Chowkidar on 13th May, 1996 and allegedly he worked 
continuously upto 2nd March, 2000 when his services were terminated 
by way of retrenchment. The plea is that the said order is void, illegal, 
without authority, without jurisdiction, unreasonable and against law 
and facts, arbitrary, discriminatory and against the principles of natural 
justice and is in utter violation of Industrial Disputes Act, 1947 
(hereinafter referred to as “the Act”) as the workman had not been 
given any opportunity of hearing. Further, the retrenchment 
compensation given to him was neither adequate nor in accordance 
with the provisions of the Act. It is also the case that the workers junior 
to him have been retained in service and that the services of 21 other 
workmen similarly situated have been regularised.

(3) The claim of the workman had been contested on the 
ground that the workman Was engaged as Peon-cum-Chowkidar on 
daily wages basis at D.C. Rates, for a short duration, in a casual 
vacancy, on the specific condition that he shall stand disengaged when 
no longer required or as and when regular substitute joins as Peon- 
cum-Chowkidar at the Branch Office, Hisar. It is also the plea of the
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management that in this regard sanction from the head office had 
been obtained from time to time for short durations to enable the 
workman to continue in the job pursuant to the aforesaid stipulations. 
The muster roll is indicative of the terminal breaks from 30th May, 
1996 to 29th February, 2000 and that he has been paid his wages 
for the days he worked. It is also the plea that upon the joining of 
regular substitute namely Rajinder Parsad with effect from 10th 
January, 2000, the workman became surplus and there was no need 
to continue him on the said post. He had been terminated pursuant 
to the stipulation contained as his services were no longer required. 
It is further pleaded that procedure under Section 25-F of the Act had 
been duly complied with and that the compensation of Rs. 7,205 had 
been paid at the time of termination by way of retrenchment. It is 
the stand of the management that no provisions of the Act have been 
violated nor the orders suffer from any rigor as claimed by the workman.

(4) The claim of the management has been refuted by way 
of replication. Upon the pleadings of the parties, the issues had been 
framed. The Labour Court has opined that there is no dispute to the 
effect that the workman had worked with the respondent-department 
from 30th May, 1996 to 2nd March, 2000, and therefore, had completed 
more than 240 days in 12 preceding months to the date of his 
retrenchment.

(5) The question which has been delved upon is as to whether 
the appropriate compensation by way of retrenchment has been paid 
or not. It has also been opined that there is nothing on the file which 
could show that the services of the workman were hired on specific 
terms and conditions. Admittedly, no appointment letter was given to 
the workman at the time of his joining. However, a letter EX. WXA 
dated 10th/12th, January, 2000, written to the head office has been 
referred,—vide which request has been made to continue the services 
of the workman so that the offical work may not suffer. It has also 
been opined that there was the vacancy available with the respondent 
and services of the workman have not been retrenched on the 
appointment of the regular incumbent. However, one Rajinder Parsad 
joined upon his transfer from the office at Sirsa. It has been further 
opined that the retrenchment compensation for 60 days has been 
incorrectly computed. The same has been computed as Rs. 3409 which 
comes to be less on calculation on the basis of monthly salary. It has
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been held that the retrenchment of the services of the claimant are 
violative of Section 25-F(b) of the Act. Resultantly, the issues have 
been answered in favour of the workman and against the management 
and that the reference has been answered in favour of the workman.

(6) Learned counsel for the petitioner has argued that the 
Labour Court has fallen into error while computing the retrenchment 
compensation. In fact, the retrenchment compensation is payable 
equivalent to 15 days average pay for every completed year of continuous 
service or any part thereof in excess of six months. Admittedly, the 
workman was entitled to the compensation for the year 1996-97, 1997- 
98, 1998-99 and 1999-2000 and that the period from January 2000 
to February 2000 was required to be ignored. Average for the year 
1996-97 has been reflected as Rs. 1510 per month, 1997-98 Rs. 1642 
per month, 1998-99 Rs. 1768, 1999-2000 Rs. 1898, the commensurate 
computation would come to Rs. 755+821+884+949 and that the payable 
amount would be Rs. 3409 for 60 days. One month salary in lieu of 
notice period has been paid amounting to Rs. 1898 and that the salary 
for the month of February 2000 amounting to Rs. 1898 has also been 
paid. Thus, the total amount of Rs. 7205 has been paid. The Labour 
Court has not opined categorically as to in what manner the 
retrenchment compensation of 60 days has come out to be less on 
calculation on the basis of monthly salary. Perhaps the salary for the 
year 1999-2000 has been kept in view while computing the amount 
accordingly. Whereas, as per the aforesaid provisions, the retrenchment 
compensation equivalent to 15 days average pay for every completed 
year of continuous service is to be taken into consideration. Thus, by 
applying the formula indicated in Section 25-F of the Act, the amount 
has been correctly computed and has been paid accordingly. It is only 
on this ground that the order of retrenchment has been held to be 
violative of Section 25-F of the Act.

(7) On the other hand, learned counsel for the respondent has 
argued that the Labour Court has correctly computed and opined that 
the average monthly salary was to be divided by 26 and not by 30 
as the workman has to work only for 26 days to earn his monthly 
salary. The management has failed to explain as to how they have 
computed the compensation for four years as Rs. 3409. The calculation 
adhered to is not at all correct and that the retrenchment compensation 
has been paid in utter violation of Section 25-F(b) of the Act.
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(8) We have heard learned counsel for the parties and have 
perused the paper book as also the award, dated 21st May, 2004 
impugned before us.

(9) We are of the considered opinion that the Labour Court 
has fallen into error in holding that the adequate retrenchment 
compensation of 60 days has not been paid and that the average 
monthly salary was to be divided by 26 and not by 30 as the workman 
has to work only for 26 days to earn his monthly salary. We are afraid, 
the interpretation is not logically acceptable. The perusal of Clause 
(a) of Section 25 would show that the workman has to be given one 
month’s notice in writing or is to be paid in lieu of such notice. 
Admittedly, the workman had been paid a sum of Rs. 1898 as wages 
for one month in lieu "of the notice and that one month shall have 
to be read as 30 days and not 26 days. The workman has been paid 
the salary and that a week day, which is off day, would also form part 
thereof for computation of salary. For the rest day also the salary 
is paid and the workman is deemed to be in service.. It is nowhere 
the contention that for the rest day the workman shall not be taken 
to be in service. It is absolutely a separate matter whether a workman 
is paid on daily wage basis i.e. he is paid every day wages at the D.C. 
rates or otherwise payable in accordance with law. In that context, 
if the workman works on a Sunday and only th6n he is paid the wages, 
the matter would be different. If he does not work on a Sunday or 
any day of the week and he is not being paid the wages accordingly, 
the status of the workman may have to be analysed differently. If 
the principle enunciated by the Labour Court is accepted then the 
computation of the period of 240 days in the preceding 12 months shall 
have to be taken into consideration as 26 days and not 30 days. In 
that situation the period of 240 days, shall be computed accordingly. 
Whereas in that context the working days are always taken as 30 in 
a month and if a workman has worked for 8 months in 12 months, 
he shall be deemed to have completed 240 days. We are not impressed 
by the methodology adopted by the Labour Court. Apart from this, 
the rule for calculating retrenchment compensation is that 15 days 
average pay for every completed year of continuous service shall be 
computed while calculating the retrenchment compensation. This 
would obviously mean that half of the month shall be taken into 
consideration for each completed year of continuous service. There 
is no logic that this period of 15 days shall be taken from 26 days.
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Apart from this, any part thereof in excess of six months would also 
mean each month comprised of thirty days and not that six months 
shall be computed by calculating 26 days in a month. We do not accept 
the computation adhered to by the Labour Court. The factual status 
has been clearly indicated by the management as to how the 
retrenchment compensation has been calculated.

(10) Resultantly, we are of the opinion that the award, dated 
21st May, 2004 made by the Labour Court is not sustainable by holding 
it to be violative of Section 25-F(b) of the Act. No other point has been 
opined by the Labour Court. Therefore, the findings in this regard of 
the Labour Court are set aside and that the reference is answered 
against the workman. The petition is allowed in the above terms.

R.N.R.

Before J.S. Narang & Arvind Kumar, JJ.

PUNJAB AGRICULTURAL UNIVERSITY & OTHERS,—Petitioner

versus

P.O.L.C. LUDHIANA AND ANOTHER,—Respondents 
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Constitution of India, 1950—Art. 226—Industrial Disputes 
Act, 1947—S .ll—A—Charges of theft against a chowkidar proved 
and established— Termination of services—Industrial dispute— 
Reference— Whether a fair and proper inquiry had been conducted by 
the Management—Preliminary issue—Labour court finding that no 
fair and proper inquiry conducted—Management filing application 
for permission to lead evidence to prove charge of misconduct against 
workman—Rejection of—Neither any preliminary objection nor any 
alternative plea in the written statement by the management— Whether 
the Labour Court is not entitled to take any fresh evidence relating 
to the matter—Held, no— No inordinate delay on the part of 
management in making request to lead additional evidence— Workman 
would not suffer in any manner as he is also to be given opportunity 
to.defend himself—Petition allowed, matter remitted to Labour Court 
for adjudication afresh by granting opportunity to the parties to lead 
additional evidence.


