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in the affirmative. The Tribunal was justified in allowing the 
assessee to raise such a ground which had not been taken before or 
adjudicated upon by the Income-tax Officer. The assessee shall 
pay the costs of this reference to the Commissioner of Income-tax.

Prem Chand Jain, J.—I agree with the conclusion.

N.K.S.

Before S. S. Sandhawalia C.J., and R. N. Mittal, J.

RAJ KUMAR VERMA,—Petitioner, 

versus

STATE OF HARYANA and others,—Respondents.

Civil Writ Petition No. 3642 of 1978.

November 23, 1978.

Punjab Government National Emergency (Concession) Rules 
1965—Rule 4(ii)—Interpretation of—Benefit of military service in 
regard to seniority—Whether available on second or subsequent 
appointment in public service.

Held, that sub-rules (i), (ii) and (iii) of rule 4 of the Punjab 
Government National Emergency (Concession) Rules, 1965 are 
mutually exclusive and are to be read and interpreted independently. 
Each of these sub-rules deals with a separate situation in the career 
of a public servant, namely, the issues of increment, seniority and 
after retirement his pension. There is no warrant to read the provi-
sions of one sub-rule into that of the other. Therefore, reading rule 
4 (ii) independently there is not even the remotest inkling either 
expressly or by necessary intendment that the benefit of military 
service with regard to seniority is to be circumscribed to the first 
appointment only. Wherever the framers of the rules wished to 
confine the benefit of this military service only on the first appoint­
ment, they have expressly said so. Nothing having been said with- 
regard to the benefit of military serv ice in relation to seniority, it is 
plain that the same could not be restricted or cut down by a process
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of interpretation to the stage of first appointment only. Thus, the; 
benefit of military service under rule 4 (ii) of the Rules is available 
to an Ex-serviceman on his second or subsequent appointment in an 
altogether different public service. (Paras 6, 7 and 10).

Petition under Articles 226/227 of the Constitution of India,  
praying that :

(i) a writ in the nature of Mandamus directing the respondent 
to give the petitioner the benefit of his military service 
towards fixation of his seniority in the Haryana Civil 
Service (Executive Branch), be issued ;

(ii) a writ in the nature of Mandamus directing the respon­
dent to give the benefit prayed for to the petitioner, as he 
is entitled to such benefit under the Punjab Government 
National Emergency (Concession) Rules, 1965, as applica­
ble to the State of Haryana.

(iii) any other writ, order or direction which this Hon'ble 
Court may deem fit in the circumstances of the case, be 
issued ;

(iv) costs of the petition be awarded to the petitioner.

Kuldip Singh, Advocate with R. S. Mongia, Advocate, for the 
Petitioner.

Naubat Singh, Sr. D.A.G., Haryana and B. S. Malik, Advocate, 
for the respondent.

JUDGMENT

S. S. Sandhawalia, C.J.

(1) Whether the benefit of military service with regard to r 
seniority under rule 4(ii) of the Punjab Government National Emer­
gency (Concession) Rules, 1965, is available only once on the first 
appointment to public service is the significant question which falls 
for determination in this writ petition directly admitted to a hearing 
by the Division Bench.
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2. During the Indo-Chinese War in the year 1962 the petitioner 

offered himself for military service and on selection for the Emer­
gency Commission after the necessary training he was commissioned 
on the 3rd of May, 1964. He had later occasion to serve in the Indo- 
Pakistan War Of 1965 and was ultimately released from military 
service on the 1st of August, 1969. The petitioner was, therefore, 
immediately compelled to seek some employment and he applied 
for and was selected as a Deputy Superintendent Jails agaijnst a post 
reserved for Ex-Servicemen. Whilst serving in the said capacity 
the petitijoner appeared for the Haryana Civil Service (Executive 
Branch) Examination in the year 1973 and again competed against 
a vacancy reserved for released military personnel. The petitioner 
was selected and appointed to Haryana Cijvil Service against the said 
reserved vacancy and joined the post in July, 1974. He continues to 
serve in the same cadre.

3. In order to effectuate the promises extended to those offer­
ing thetaselves for military service at the time of peril in War, the 
Piiftj ah'Government framed statutory rules under Article 309 of the 
Constitution of India called the Punjab Government National Emer­
gency (Concession) Rules, 1965 (hereinafter called the Rules). Under 
rule 4 (fi) thereof the petitioner claimed the benefit of his military 
service towards the fixation of his seniority in the Haryana Civil 
Service (Executive Branch) and made numerous representations 
which went un-heeded by the respondent-State. He then preferred 
Civil Writ Petition NO. 219 Of 1978 which was dismissed as pre­
mature because of the stand of the respondent-State that the repre­
sentations of the petitioner with regard to his seniority were as yet 
under consideration and it was undertaken on their behalf that these 
would be decided within three months. However, on the 18th of 
Aprfil, 1978,—vide annexure P. 1, the representation of the petitioner 
was rejected primarily on the ground that he had been earlier given 
the benefit of military service towards seniority when he joined the 
post in the Jail Department and he could not, therefore, be accorded 
the same benefit again. The stand taken on behalf of the respondent, 
both at that stage and in contesting the present writ petition clearly 
is that the period of approved military service is to be taken into 
consideration only on first appointment and not on subsequent ap­
pointments in public service with regard to all the three matters of 
increments, seniority and pension.
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4. It ijs plain that the issue must turn on the true interpretation 
of rule 4(ii) and it is, therefore, necessary to read the whole of the 
rule—

4. “Increments, seniority and pensions Period of military 
service shall count for increments, seniority and pension v  
as under:—

(1) Increments : The period spent by a person on military 
service “after attaining the minimum age prescribed 
for appointment to any service or post” , to which he is 
appointed, shall count for increments, where no such 
minimum age is prescribed, the minimum age shall be 
as laid down in rules 3.9 and 10 and 3,11 of the Punjab 
Civil Services Rules, Vol. II. This concession shall,, 
however, be admissible only on first appointment.

(ii) Seniority : The period of military service mentioned in
clause (i) shall be taken into consideration for the pur­
pose of determining the seniority of a person who has 
rendered military service, provided that a person who 
has availed of concessions under sub-Rule (3) of 
Rule, 3, shall not be entitled to the concession under 
this clause (Letter No. 2259-2 FS II-76/7273, dated 22nd 
March, 1976.

(iii) Pension: The period of military service mentioned in
clause (i) shall count towards pension only in the case 
of appointments to permanent services or posts under 
the Government subject to the following conditions

(a) The person concerned should not have earned a pen­
sion under military rules in respect of the military 
service in question;

(b) Any bonus or gratuity paid in respect of military
service by the defence authorities shall have to be 
refunded to the State Government;

(c) The period, if any, between the date of discharge from
military service and the date of appointment to any 
senior post under the Government shall count for

I l | t r
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pension provided such period does not exceed one 
year. Any period exceeding one year but not ex­
ceeding three years may also be allowed to count 
for pension in exceptional cases under the orders of 
the Government.”

5. Now the significant argument on behalf of the petitioner is 
that sub-rules (i), (ii) and (iii) of rule 4 aforesaid are mutually ex­
clusive and are to be read and interpreted independently. It has been 
rightly contended that each of these sub-rules deals with a separate 
situation in the career of a public servant, namely, the issues of 
increment, seniority and after retirement his pension. It was 
plausibly submitted that there was no warrant to read the provisions 
of one sub-rule into that of the other. Therefore, reading rule 4(ii) 
independently there is not even the remotest inkling either express­
ly or by necessary intendment that the benefit of military service 
with regard to seniority is to be circumscribed to the first appoint­
ment only.

6. It is then worthy of notice that wherever the framers of the 
rules wished to confine the benefit of thite military service only on 
the first appointment they have expressly said so. A reference is ob­
viously called for to the preceding sub-rule (i) which in no uncertain 
terms lays down that the increments accruing from the period of 
military service would be admissible only on first appointment. No 
such qualification even remotely appears with regard to seniority in 
sub-rule (ii). Counsel was,, therefore, on firm ground in contending 
that the authors of the rules were alive to this aspect of the matter 
and when they expressly confined the benefit of military service with 
regard to increments only on first appointment, there is no reason to 
extend the same to sub-rules (ii) and (iii) where no such termino­
logy has been used. In this context a meaningful argument has also 
been built around the amendment introduced in sub-rule (ii) ,—vide 
letter No. 2258-2 FS 11-76/7273, dated 22nd of March, 1976. By the 
addition of the words made by this amendment it has been laid down 
that those who had availed the benefit with regard to the qualifica­
tion under sub-rule (3) of rule 3 would not be entitled again to the 
benefit of seniority thereunder. Mr Kuldip Singh was, therefore, 
able to plausibly contend that wherever the framers of the Rules 
wished to limit or exclude the benefit of military service they in
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terms had said so. Nothing having been said with regard to the bene­
fit of military service in relation to seniority it is plain that the same 
could not be restricted or cut down by a process of interpretation to 
the stage of first appointment only.

1
7. It was then said that if the intent of the framers of the Rules 

was that the benefit of military service would accrue only on the 
first appointment with regard to all the three aspects of increments, 
seniority and pension, then the same would have obviously found 
mention in the very opening part of Rule 4 and not individually* as 
in sub-rule (i) thereof." In that case Rule 4 would have been plainly 
termed as—

“Increments, seniority and pension; period of military service 
shall Count for increments, seniority and pension only on 
first appointment as under :—

(i) * * * * -

(ii) * * * *»

(iii). * * ■ * * »

However, the rule-mates having not resorted to this plain canon 
of draftsmanship, it necessarily follows that the limitation with re- 
gaFd to first appointment was deliberately confined originally to 
increments am sub-rule (i) and later with regard to the qualification 
by the amendment of 22nd of March, 1976, already noticed to sub­
rule ;(ii)v.

8. The plain language of rule 4 (ii) and canons of interpretation 
apart,; it appears to me that there exists a clear rationale alao for 
confining the benefit of military service on first appointment to 
increments only whilst not extending it to the realm of seniority as 
well. Ii is plain that increments being a monetary benefit having 
been once obtained by the Ex-Servicemen, the framers of the rule 
might; well have thought it fit to confine it at one stage only, name­
ly, that of first appointment. This monetary benefit having once acc­
rued would neither be forfeited nor be refundable. However, as the 
present case highlights it is plain that the benefit of seniority having 
been obtained on first appointment in a service would be completely 
lost when the Ex-Serviceman goes out thereof into a new service
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altogether. The petitioner herein joined the jails Department in 
1970, and hardly three years later he was selected in the Haryana 
Civil Service (Executive Branch). On the argument of the respon­
dents he would thereby completely lose the benefit of his military 
service for the purpose of seniority because the same could obviously 
not be carried from one service to another. If he is, therefore, not 
allowed any added seniority in the subsequent service the alleged 
benefit of military service in this context would become illusory. In 
the larger perspective it also calls for notice that an Ex-Servi(ceman 
immediately on release must inevitably look for public employment 
forthwith. If the rule of seniority is confined to first appointment, 
it would obviously work hardship because the Ex-Serviceman having 
availed it once for a relatively lower rank of service would there­
after be debarred for ever from availing it later. The view I am 
inclined to take finds considerable support from the following obser­
vations made by the Full Bench in Harbhajan Singh v. The State of 
Punjab and, another (1), wherein also the Bench was considering a 
statute in favour of Ex-Servicemen—

“In the view that-we have taken,’it is unnecessary for us to go 
into the question of the vires of Rule 3 (iii), (cc), (ii) (b), 
we would, however, like to add that the rule does appear 
to our mind to be unreasonable. These rules prescribing 
a quota of reservation for released Armed Forces Person­
nel are in force for a limited period only. If during that 
period a person is otherwise eligible for appointment, we 
see no justice in excluding him from appointment on the 
ground that he accepted some other employment in the 
meanwhile. It looks as if a person belonging to the cate­
gory of released Armed Forces Personnel accepts an in­
ferior post he does so on pain of losing eligibility to a 
superior post. If no superior post is readily available im­
mediately on his release from the Armed Forces he must 
wait till such post becomes available and it may never be­
come available. In the meanwhile, he is precluded from 
accepting an inferior post even to keep his body and soul 
together. Surely, that is not how we repay our debt to 
those that readily shed their blood for us.”

(1) 1977(2) S.L.R. 180.
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9. In fairness to Mr. Naubat Singh for the State and Shri B. S. 
Malik for the private respondents, I may notice that they had 
sought to contend that there appeared to be a gap in the Rules which 
had been adequately filled in by Government instructions. A refer­
ence was made to annexure R. 1/1, dated the 18th of May, 1975, in 
which an interpretation sought to be canvassed on behalf of the res- v 
pondent-State that the benefit of seniority was available only on 
first appointment was placed by the authorities. On these premises 
reliance was placed on Sant Ram Sharma v. State of Rajasthan (2),
I am unable to detect any merit in this regard. Firstly, annexure 
R. 1 /I  cannot possibly be termed as an instruction issued by the exe­
cutive in pursuance of the executive power vested in it by the Con­
stitution of India. On the face of it,, it does not even refer in terms 
to rule 4 (ii) and in fact has reference to an obscure communication; 
in para 19(b) of the Haryana Government Circular Letter No. 88- 
4GS-11-66/9554, dated the 21st April, 1966. Again it itself mentions 
that the same is merely for the purpose of the clarification of the 
para aforesaid. This apart, on the construction we have placed on 
the existing provisions of rule 4, it is plain that no Government ins­
truction can be framed contrary thereto or in effect to supersede its 
provisions.

10. To conclude, the answer to the question posed at the very 
outset must be returned in the negative. I hold that the benefit of 
military service under rule 4 (ii) is available to a Ex-Serviceman 
on his second or subsequent appointment in an altogether different 
public service.

11. In view of the above, the present writ petition is hereby 
allowed. Annexure P. 1 is quashed and the respondent-State is 
directed to fix the seniority of the petitioner by according him the 
benefit of his military service in the light of the observations afore­
said. There will be no order as to costs.

R. N. Mittal, J.—I agree.

N.K.S.

(2) A.I.K. 1967 S.C. 1910.
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